Få styr på de forskellige byggeplader

Der findes rigtig mange forskellige byggeplader. Medmindre man er håndværker, kan det være svært at finde hoved og hale i, hvilke plader man bruger til hvilke formål. Hensigten med denne artikel er at sætte dig bedre ind i de forskellige former for byggeplader. Bemærk at vi kun gennemgår de mest populære plader. Vi håber, at du bliver klogere!

MDF plader

MDF står for ”Medium density fiberboard”. Pladen er lavet af træfibre, der er limet sammen under et højt tryk. De træfibre som oftest anvendes til produktion af MDF plader er gran og fyr. Går du en tur i byggemarkedet, kan du også være heldig at finde en MDF plade af en anden træsort. Hvilken træsort der bruges bestemmer farven på pladen. MDF pladen er yderst populær, fordi den er så nemt at arbejde med. Den har samtidig en rigtig fin overflade, og det gør den oplagt som materialer til forskellige møbler. MDF plader kan ikke tåle meget fugt og skal helst være i helt tørre omgivelser. Derfor er pladen bedst til indendørs brug.

Spånplader

Spånpladen minder meget om MDF pladen. Den er lavet af træspåner, som blandes med lim. Herefter presser man massen sammen til en plade. Det gode ved en spånplade er, at den er meget hårdfør og kan bære en del vægt. En spånplade er som regel lavet af 3 lag. De ydre lag er oftest lavet af fine træspåner, mens det i midten består af grovere træspåner. Det er for at gøre pladen mere stabil. Spånplader bruges ofte i møbler, som vægbeklædning eller til gulve.

Krydsfiner

Krydsfinerpladen er en lamineret træplade, der er bygget på af en masse tynde lag med finér. Når man har produceret lagene, limer man dem sammen. Man bygger pladen op, så pladerne overlapper hinanden. Til sidst står man tilbage med en hård træplade, der kan holde meget. Krydsfiner er en stærk plade og kan derfor bruges til mange formål. For eksempel som tagbeklædning, lofter, gulvlægning og møbler.

Som du kan læse, findes der rigtig mange forskellige typer af plader. Vi har her i artiklen være inde på 3 af de mest populære byggeplader. Inden du går i gang med et byggeprojekt, er det altid en god idé at rådføre sig med en ekspert i byggemarkedet, hvis du ikke helt ved, hvilken plade du skal bruge. Man kan som regel bruge flere typer af plader, men det er ikke det hele, der vil give et lige så godt resultat. Af denne årsag er det altid en god ting at få ekspert.